Eläinten terveys

Saara-koira sai avun COPLA® -nivelleikkauksesta

Hovawart-koira Saaran ollessa vasta muutaman kuukauden ikäinen, huomasi omistaja koiran liikkeissä jotain outoa. Saara ei juurikaan halunnut ravata ja takajalkojen liike oli enemmänkin pomppimista, kuin normaalia askellusta. Röntgenkuvaus paljasti Saaran molemmissa takajaloissa vakavan OCD:n, eli nivelruston kasvuhäiriön.

Kudosmuutokset Saaran molemmissa polvissa olivat suuria. Tällaisissa tapauksissa ennuste ruston korjaantumiselle itsestään on todella huono. OCD on merkittävä nivelrikolle altistava tekijä. Hoitamattomana polvien vakavat OCD-vauriot olisivat todennäköisesti johtaneet Saaran eutanasiaan muutaman vuoden päästä.

Saara operoitiin seitsemän kuukautisena ja COPLA® Scaffold -istutteet asennettiin molempien polvien vaurioihin. COPLA® Scaffold -istute on kehitetty hoitamaan erilaisia nivelpinnan vaurioita, mukaan lukien Saaran polvien vaurioiden kaltaisia suuria rustovaurioita. Saara toipui leikkauksesta hyvin ja elää nyt täysipainoista koiran elämää liikkumisen ja leikkimisen merkeissä.

"Saara toipui uskomattoman nopeasti ja askellus oli normaalia heti leikkauksen jälkeen. Saara on ketterä ja liikkuvainen koira ja nyt voimme luottavaisin mielin odottaa monia yhteisiä vuosia." kertovat Saaran omistajat. 

Kuva: Jenni/KuvaMatti

Koko Saaran tarinan löydät Saara-coplakoiran Facebook-sivuilta.

 

Ontuminen on aina merkki kivusta

Eläimen ontumisen syy tulee selvittää, sillä se on aina merkki kivusta. Ontuminen on usein seurausta nivelten ongelmista, kuten esimerkiksi rustovauriosta. Rustovaurio voi syntyä esimerkiksi nivelruston kasvuhäiriön, eli osteokondroosin (OCD), seurauksena tai traumaperäisesti, esimerkiksi kun niveleen kohdistuu kova isku. Kivun näyttäminen on eläimelle hyvin yksilöllistä, eikä pelkästä ontumisen luonteesta tai sen kestosta voida suoraan päätellä kivun syytä.

Osteokondroosi (OCD), eli irtopala

OCD, eli osteokondroosi (osteochondritis dissecans), on nivelruston kasvuhäiriö, jossa rustonalainen luutuminen häiriintyy. Tämä johtaa rustonalaisen luun kuolioon, josta seuraa rustovaurio ja pala rustokudosta saattaa osittain tai kokonaan irrota, eli syntyy irtopala. OCD:ta esiintyy yleensä nopean kasvuvaiheen, eli eläimen ensimmäisen elinvuoden aikana. OCD voi esiintyä melkein missä nivelessä tahansa ja se voi olla yhdessä tai useammassa nivelessä samanaikaisesti. OCD:n hoitona on yleisesti irtopalan kirurginen poisto ja vauriokohdan puhdistus terveeseen luuhun asti. Vauriokohtaan syntyy puhdistuksen seurauksena verihyytymä, jota seuraa arpiruston muodostuminen. Arpirusto on kuitenkin mekaanisesti heikkolaatuista, jonka vuoksi OCD voi nivelen puhdistusleikkauksesta huolimatta johtaa nivelrikon kehittymiseen.

Helsingin yliopistollisessa eläinsairaalassa on meneillään tutkimus OCD:n kirurgisesta hoidosta COPLA® Scaffold -istutteella koirien olkanivelessä. Tutkimuksessa selvitetään COPLA® Scaffold -istutteen käytön hyötyä rustovaurion korjausleikkauksessa verrattuna perinteiseen nivelen puhdistusleikkaukseen. Lisätietoja tutkimuksesta löydät täältä.

Traumaperäinen rustovaurio

Rustovaurio voi syntyä myös silloin, kun niveleen kohdistuu hetkittäinen kova isku tai vääntö esimerkiksi urheilusuorituksen yhteydessä. Traumaperäinen rustovaurio esiintyy harvoin yksin vaan usein myös muut nivelen rakenteet, kuten nivelsiteet, ovat vaurioituneet ja tarvitsevat hoitoa. Myös traumaperäiset rustovauriot ovat nivelrikolle altistavia tekijöitä.

Nivelrikko

Suurin osa eläinten nivelvaivoista johtuu nivelrikosta, eli osteoartroosista. Rustovaurio on nivelrikon osatekijä. Hoitamaton rustovaurio johtaa vääjäämättä nivelrikkomuutoksiin. Nivelrikkoinen nivel on hyvin kivulias ja haittaa eläimen liikkumista. Eläimen liikkuminen on usein ontuvaa ja jäykkää. Nivelrikko on peruuttamaton prosessi, jota nykymenetelmin ei pystytä parantamaan. Siksi on tärkeää hoitaa rustovaurio jo ennen nivelrikkomuutosten esiintymistä. Jotta nivelrikkomuutokset voidaan välttää, tulee rustokudoksen alkuperäinen toimintakyky palauttaa ja ylläpitää.

 

COPLA®-nivelhoito on kehitetty rustovaurioiden korjaukseen: COPLA® Scaffold -istute luo oikeanlaisen mikroympäristön ruston uudistumiselle ja se tarjoaa pitkäaikaisen ratkaisun nivelten hyvinvoinnille.

 

Ota meihin yhteyttä halutessasi lisätietoja COPLA®-nivelleikkauksesta. COPLA® -leikkauksella on jo laaja käyttäjäverkosto Suomessa. 
tml>